Olijfolie proeven, hoe doe je dat? Geplaatst op november 28, 2018

2

 

Olijfolie is erg lekker op wat warm geroosterd brood met grof zout. Maar voor het echte proeven neem je uiteraard de olijfolie puur. Het proeven van de olie lijkt een beetje op het proeven van wijn.

Belangrijk is de eerste indruk: is dit lekker fris, vers, fruitig en peperig? Ruik en proef daarna goed door en laat de olie ook de achterkant van de mond bereiken. Slik door en bedenk hoe lang de smaak je bij blijft.

Het proeven omvat 3 verschillende factoren:
• Aroma
• Smaak
• Body

1. Schenk wat olijfolie in een glas

2. Verwarm het glas met de olie in de kom van je handen; Vervolgens draai je zachtjes met het glas rond waardoor de olie in contact komt met de lucht en je gemakkelijk de geur kunt ruiken. Dit doe je zo ongeveer voor 30 seconden.

3. Zodra je hiermee klaar bent, breng je het glas onder je neus en ruik je aan de olijfolie, snuif de aroma op. De eerste impressie is de intensiteit van de aroma, dat kan varieren van bijna niet te ruiken tot aan zeer intens.

4. Neem een slokje; laat de olie langzaam in je mond heen en weer spoelen, net als wanneer je wijn proeft.

5. Hou je mond dicht en adem een paar keer goed door je neus
 om het aroma en de smaak van de olie los te laten komen en laat alle aroma’s tot je doordringen

6. Nadat je de aroma van de olijfolie hebt bepaald, kun je verder gaan met het bepalen van de smaak van de olijfolie. Meestal proef je een bittere, wat peperachtige nasmaak achterop de tong. De olijfolie is immers een bittere vrucht; Neem een klein slokje en ‘rol’ de olie voor zo’n drie a vier seconden heen en weer om hem een beetje op te warmen. Sluit daarna de mond zo dat de tanden elkaar raken en dat de bovenkant van je tong de onderkant van het bovengebit aanraakt. De olijfolie zou zich voorin de mond moeten bevinden. Adem vervolgens 2 a 3 keer goed in door de mond om het aroma en de smaak van de olijfolie in je mond los te laten.
Verschillende gradaties van smaak komen te voorschijn en de zoete smaken van de olijfolie zul je aan de voorkant van je mond proeven, de bittere, kruidige en meer intense smaken aan de achterkant van je tong.

7. Nadat je de olijfolie in je mond heeft gedaan, voel je de viscositeit van het product. Deze wordt groter of kleiner wanneer je de olijfolie daadwerkelijk aan het proeven bent. De graad van dichtheid van de olie bepaalt het niveau van intensiteit (body) van de olie.

En proef je het al?

 

En hoe zit het met het uiterlijk?

 

Olijfolie varieert nogal van kleur en is te zien in allerlei kleuren van donker groen tot aan goud-geel. Aan die kleur valt helemaal niets af te leiden qua smaak en het zegt ook helemaal niets over de kwaliteit van de olie.

Welke smaken kun je onderscheiden?
Net als bij het proeven van wijn kun je in olijfolie een aantal smaken onderscheiden. Je kunt meerdere smaken proeven in de olijfolie; de kunst van het proeven is deze smaken goed te benoemen en dat kan best eens lastig zijn!

• Fruitig: Aroma en smaak van olijfolie gemaakt van verse en gezonde olijven. Een olijfolie is bijzonder fruitig als het gemaakt is van rijpe, groene olijven.
• Gras: Aroma en smaak van sommige oliën, wiens versheid u herinnert aan pas gemaaid gras.
• Appel: Karakteristiek aroma van sommige verse olie met een hint van fuit en een beetje zoet. De smaak lijkt een heel klein beetje op appel.
• Bitter: Een karakteristieke smaak van olijfolie door het gebruik van specifieke olijven.
• Amandel: Zoete amandelachtige smaak
• Zoet: Aantrekkelijke smaak, niet te suikerachtig, komt voornamelijk voor in olijfolie gemaakt van rijpe olijven.

Hoewel het misschien lastig is om de smaken te herkennen, het gaat er uiteindelijk om of jij de olijfolie lekker vindt! Het belangrijkste: Maak  voor jezelf uit welke je lekker vindt en welke niet!

2 reacties

 • Patrick en Sylvia van Dessel 26 mei 2019 at 10:36

  Beste Ron,
  Wij hebben afgelopen vrijdag het genoegen gehad te luisteren naar een gepassioneerde man en mogen proeven van heerlijke olie. Er ging een wereld voor ons open en werden meer bewust van de geur en smaak van de verschillende oliën die we mochten proeven.
  We gaan zeker met deze nieuwe informatie aan de slag in de keuken en nadenken over welke olie het best bij welk gerecht past.

  Hartelijk dank hiervoor en wellicht tot een volgende gelegenheid op locatie in Le Marche.

  Groetjes Patrick en Sylvia

  Beantwoorden

Plaats een reactie