1

Het plukken van de olijven is gestart!

In de 2e week van november is het dan zover, we gaan plukken!

Over het moment van plukken zijn vele theorieën. De stand van de maan, het type olijf, niet eerder dan een bepaalde feestdag of gewoon omdat het niet eerder past in de planning…In de regel wordt er geplukt in november en december. Voor vele boeren ook een goed moment, omdat ze het dan met de normale landbouwwerkzaamheden wat rustiger hebben.

Het moment van plukken is echter wel heel belangrijk voor de hoeveelheid, de smaak en de kleur van de olijfolie. Een belangrijke combinatie dus! Pluk je vroeg dan is de olie sterker van smaak, groener van kleur, maar minder in hoeveelheid. Pluk je later en heeft de vrucht dus wat langer kunnen rijpen en groeien, dan is de smaak wat minder sterk met kans op een hogere zuurgraad en heb je als het goed is meer olijfolie.

In onze olijfgaard hebben we een aantal soorten olijven. O.a. “Piantone di Mogliano” en de veel voorkomende “Leccino”. De olijven Piantone di Mogliano hebben een bijzondere vorm, dat lijkt op een citrusvrucht. Vandaar ook de grappige bijnaam “Limoncella”.

Het plukken is wel tijdrovend en soms zwaar werk. Een aantal van onze bomen staan op een flink schuine ondergrond, dus valt het niet mee om overal goed bij te kunnen. Wel is het werk zelfs een beetje ontspannen, lekker in de natuur, frisse lucht en toch intensief bezig zijn. Op momenten ook heel erg gezellig, zeker als je met een groepje aan het plukken bent komen de leukste gesprekken naar voren! Met een soort kinder strandharkje, hark je de olijven van de takken af. Na het opvangen van de olijven in een net, worden de olijven in een krat bewaard en vervolgens naar de “oleificio” gebracht waar ze geperst worden.

Het eindresultaat mag er zijn. Overheerlijke olijfolie voor eigen gebruik, verkoop, maar zeker ook ten behoeve van de italiaanse diner-avonden!

Olijven plukkenHarkje olijven plukkenDe oogstOlijfpers1OlijfolieOlijfolie in fles